vintersuppe med rugbrødscroutoner

Opskriften er god til aftensmad til 2 store og 2 små
At servere suppe er nok den nemmeste måde at hælde en ordentlig røvfuld grøntsager i både store og små på. Brug de grøntsager du har ? for suppe er nemlig også en god måde at rydde ud i grøntsagsskuffen på.
Opskriften her er fra min bog SPISETID.
SUPPE
450 g kartofler
200 g pastinak
1 gulerod
2 fed hvidløg
2 porrer
lidt olivenolie
timianstilke
evt. persillestilke
2 laurbærblade
1½ liter grøntsagsbouillon (gerne Herbamare)
CROUTONER
4 tykke skiver rugbrød
lidt olivenolie
flagesalt
1 håndfuld plukket timian
Skræl kartofler, pastinakker og gulerod, og skær det hele i grove stykker. Hak hvidløgene. Skær den groveste top af porrerne og det allernederste med rødder på. Flæk porrerne, og skyl dem grundigt. Skær dem i grove stykker. Sautér alle grøntsagerne i olivenolie i en stor, varm gryde. Det må meget gerne sautere i 6-8 minutter, dog uden at tage farve. Bind lidt kødsnor om timianstilke, persillestilke og laurbærblade, og kom krydderurtebuketten i gryden. Hæld bouillon på, og lad suppen simre under låg i 40 minutter, eller til grøntsagerne er helt møre.
Tænd ovnen på 180°.
Skær rugbrødet i grove terninger, vend dem med en smule olie, og drys dem med salt. Bred dem ud på en bageplade med bagepapir, og rist dem i den varme ovn i 10-12 minutter, eller til sprøde. Lad dem køle en smule, og vend dem med timian lige inden servering.
Fisk krydderurtestilke og laurbærblade op af suppen, og kassér dem. Blend suppen med en stavblender, og smag til med salt.
Servér straks suppen med rugbrødscroutoner
Opskrift & styling: Louisa Lorang
Foto: Stine Christiansen, Skovdal.dk
Ingen kommentarer endnu